What's new

Welcome to aeech | Welcome My Forum

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Hogyan írjunk önéletrajzot, amely megfelel a 30 másodperces teszten

Hoca

Administrator
Staff member
Joined
Mar 17, 2024
Messages
595
Reaction score
0
Points
16
Írt-e hosszú és leíró önéletrajzot az álláspályázatai részeként? Tanulmányok kimutatták, hogy a legtöbb toborzó dönt hogy interjút készítsünk-e valakivel kevesebb mint 30 másodpercen belül miután felvették az önéletrajzukat. Ahelyett, hogy minden egyes múltbeli eredményről és munkatapasztalatról ácsorogna, próbálja meg azonnal felkelteni a munkáltatók figyelmét. A következőképpen kapcsolhatja össze őket önéletrajzával, kevesebb mint 30 másodperc alatt:

Tegye könnyen olvashatóvá önéletrajzát


Ha önéletrajzot kell írni az állásinterjúra, ragaszkodjon a professzionális és könnyen olvasható betűtípusokhoz. A munkaadók és a toborzók órákat töltenek a jelentkezések átlapozásával. Ha olyan betűtípust és méretet választ, amely egyszerű és könnyen olvasható önéletrajzában, máris jó első benyomást kelt. Az önéletrajzok legjobb betűtípusai közé tartozik: Arial, Cambria, Calibri, Didot, Garamond, Georgia, Times New Roman és Helvetica

Az olvashatóság érdekében önéletrajzának legjobb betűmérete a 10,5 és 12 pont közötti. A margók és a térköz esetében pedig a 2,5 cm-t tartják a legkönnyebben leolvashatónak, a sortávolság pedig 1 és 1,5 között van. Ezek a részletek aprónak tűnhetnek, de segítenek önéletrajzának gyorsan átmenni a szemvizsgálaton. Végül, ha önéletrajzát szövegszerkesztővel írta, konvertálja a fájlt PDF-be annak biztosítása érdekében, hogy a formázás változatlan maradjon, és az önéletrajz pontosan úgy jelenjen meg, ahogyan azt szeretné, amikor a munkaerő-felvételi vezető megnyitja.

Alakítsa személyre szabott önéletrajzát a megpályázott álláshoz


Mielőtt elküldi önéletrajzát, figyelmesen olvassa el a pozícióra vonatkozó munkaköri leírást. A munkaköri leírás alapos vizsgálatának lényege, hogy azonosítsa azokat a kulcsszavakat, készségeket és felelősségeket, amelyeket a munkáltató keres. Miután azonosította őket, építse be ezeket a kulcsfontosságú szavakat és kifejezéseket önéletrajzába.

Például, ha szerkesztői pozícióra jelentkezik, és a munkaköri leírásban szerepel a „másolás” szó, használja ezt a szót olyan szinonimák helyett, mint a „lektorálás” (bár valószínűleg továbbra is használhatja mindkettőt). Noha az álláshirdetésben szereplő pontos kifejezés használata apró változtatásnak tűnhet, ez segít abban, hogy jelentkezése kiemelkedjen, különösen sok olyan vállalat esetében, amely jelentkezők nyomon követési rendszerét alkalmazza a releváns kulcsszavakat nem tartalmazó önéletrajzok kiszűrésére.

A kemény készségek mellett az önéletrajz egy pozícióhoz való testreszabása magában foglalja a vállalat alapvető értékeinek ismeretét is. Önmagában a lenyűgöző teljesítmények is elegendőek lehetnek, de egy vállalat értékeinek megtestesítése növeli a kitűnési esélyeket. Például, ha felismeri, hogy a vállalat nagyra értékeli a csapatmunkát, annak megemlítése, hogy Ön „kiváló interperszonális képességekkel rendelkező csapatjátékos”, azt bizonyítja, hogy Ön képzett és tökéletesen illeszkedik a kultúrához.

Összpontosítson tanulmányi eredményeire

Hogyan-irjunk-oeneletrajzot-amely-megfelel-a-30-masodperces-teszten.png


Diákként, hacsak nincs jelentős munkatapasztalata, az oktatási részt általában a munkatapasztalata fölé kell helyezni, hogy kiemelje tudományos képességeit. Ha Ön diák, jó módja annak, hogy lenyűgözze a munkáltatókat és a toborzókat, ha kemény számokkal emeli ki tanulmányi eredményeit. Bemutathatja például a jó A-szintű vagy érettségi vizsgaeredményeket, a nemzeti vagy nemzetközi versenyeken elért helyezéseket, valamint az adott tantárgyakból vagy tevékenységekből elnyert díjak számát.

Először emelje ki az iskolával kapcsolatos legjobb eredményeit tömör személyes nyilatkozat írása. A toborzók és a munkaadók megértik, hogy mindannyian kezdjük valahol, ezért ne aggódjon, hogy Ön frissen végzett. Személyes nyilatkozatában emelje ki legnagyobb releváns eredményeit, a kisebbeket pedig tartsa el az oktatási szakaszban, hogy segítsen kitölteni.

Bővítse tapasztalatait


Ha releváns munkatapasztalatot ad hozzá önéletrajzához, vonzóbbá teszi Önt a munkaadók számára, mert ez jelzi számukra, hogy nem vesznek fel valakit, aki teljesen új az iparágban, akit a nulláról kellene képezniük. Amikor állásra jelentkezik, vegye figyelembe, hogy korábbi munkahelyi és iskolai tapasztalataiból szerzett-e releváns vagy átadható készségeket.

Végezze el önkéntes munkáját, versenyeit, szakmai gyakorlatait, szakmai gyakorlatait vagy szabadúszó munkáit, majd válassza ki azokat, amelyek leginkább megfelelnek a megpályázott pozíciónak. Ezeket mind belekeverheti önéletrajzába, hogy gyorsan felkeltse az olvasó figyelmét. Például, ha egy tanári pozícióra jelentkezik, sokkal értelmesebb az oktatói tapasztalatok kiemelése, mint a fotózási klubban szerzett tapasztalatokról beszélni.

A munkaadókat gyorsabban lenyűgözi önéletrajza, ha észreveszik, hogy releváns tapasztalatokkal mutatja meg értékét. Továbbá mindaddig, amíg el tudja magyarázni, hogy ezek a releváns tapasztalatok hogyan segítették a munkával kapcsolatos készségek fejlesztését, nem számít, milyen régen volt ez a tapasztalat.

Töltse ki a készségek rovatot, amennyire csak lehetséges

1636427219_71_Hogyan-irjunk-oeneletrajzot-amely-megfelel-a-30-masodperces-teszten.png


A készségek szakaszt könnyű átvizsgálni, és a toborzók megnézik, ezért ügyeljen arra, hogy a lehető legtöbb releváns kemény és lágy készségeket tartalmazza. Ez kapcsolódik a korábbi második pontunkhoz, amely szerint az önéletrajzát a megpályázott álláshoz kell igazítani. Olvassa el újra figyelmesen a munkaköri leírást, és vegye figyelembe a munkáltató által keresett készségeket. És próbáljon meg olvasni a sorok között, hogy azonosítson más készségeket, amelyekből következtetni lehet. Például egy olyan vállalat, amely megköveteli a jelölttől, hogy „szorosan működjön együtt a különböző részlegekkel és csapatokkal”, olyan valakit keres, aki jó együttműködési és interperszonális készségekkel rendelkezik.

A tapasztalatokhoz és az eredményekhez hasonlóan összpontosítson a pozíció szempontjából releváns készségek bemutatására. A munkáltató átadja az önéletrajzát, ha a nem kapcsolódó készségeket a tetején felsorolja. Ne feledje, hogy a relevancia a legjobb módja annak, hogy önéletrajza megfeleljen a 30 másodperces teszten, ezért tartson mindent a lehető legrelevánsabban.

Szerző: Samuel Johns, CPRW​


Samuel Johns egy Okleveles szakmai önéletrajzíró (CPRW) és karrier tanácsadó a CV Genius csapatban. Francia Nyelv és Irodalom szakon szerzett diplomát a Bristoli Egyetem 2013-ban Samuel álláskeresési tanácsai számos weboldalon megjelentek, többek között Resume Genius, Jehu, az Enterprisers Project, és Legjobb Társaság.

Mint ez:​


Mint Betöltés…


Összefüggő

 
Top Bottom