What's new

Welcome to aeech | Welcome My Forum

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Koliko je vremena potrebno za izradu računala

Hoca

Administrator
Staff member
Joined
Mar 17, 2024
Messages
595
Reaction score
0
Points
16
Koliko je vremena potrebno za zajedničku izradu računala uvelike ovisi o vašoj razini iskustva i složenosti izrade. U prosjeku, iskusnom bi izrađivaču računala trebalo manje od sat vremena da sastavi opremu.

Međutim, ako vam je ovo prvi put, možda ćete morati planirati čak 3 do 6 sati. Može potrajati i dulje ako naiđete na probleme ili pogriješite.

Tipično vrijeme izrade računala prema aktivnosti​


Evo kratkog vremenskog okvira koliko dugo možete očekivati da će proces trajati, raščlanjen na svaki od (tipičnih) koraka. Vaša stvarna situacija/vremenska traka može izgledati malo drugačije ovisno o vašim:

  • Razina prilagodbe
  • Vrsta rashladnog sustava koju odaberete
  • Način upravljanja kabelom koji planirate implementirati

Pripremite se s vremenom za pripremu​

Pripremite se s vremenom za pripremu
Pripremite se s vremenom za pripremu


Ako dobijete futrolu s nekim od komponenti kao što su ventilatori, unaprijed instalirani, to će vam smanjiti vrijeme izrade. S druge strane spektra, ako se odlučite za nešto tvrdo poput mini kućišta s puno upravljanja kabelima, onda će to neizbježno dugo trajati.

Vrijeme pripreme može pomoći, jer ćete potrošiti neko vrijeme na raspakiranje i naručivanje svega. Čitanje priručnika i prolaženje kroz vodiče za izradu također može potrajati, ali vam kasnije štedi puno vremena. Trebao bi isplanirajte sat ili dva za vrijeme pripreme ako vam je to prva gradnja. Pobrinite se da ste upoznati sa svim koracima koji su pred vama – zalijepiti CPU nije šala.

Sve zajedno​

Sve zajedno
Sve zajedno


Obično ćete započeti s matičnom pločom i instalirati CPU, CPU hladnjak, RAM i pogone na nju prije nego što je pričvrstite na kućište računala. Uštedite si malo vremena tako što ćete unaprijed usmjeriti svoje kabele prije nego stavite matičnu ploču u kućište (vjeruj mi). Zatim slijedi instalacija napajanja i GPU-a te provjera je li sve ispravno priključeno.

Volim instalirati ventilatore i druge komponente za hlađenje prije instaliranja GPU-a jer je obično glomazan za zaobilaženje. Na koji god način završili stvari, ovaj dio će ići uzeti barem sat vremena ako ste novi u procesu.

Za hlađenje vode potrebno je vrijeme​

Tekuće hlađenje
Tekuće hlađenje


Instaliranje ventilatora kućišta, ventilatora CPU-a i sve-u-jednom tekućih CPU hladnjaka (AIO) zatvorene petlje nije previše komplicirano. To možete očekivati uzeti oko 30 minuta. Vodeno hlađenje, s druge strane, može prilično produžiti vrijeme izrade.

To je zato što je vodeno hlađenje obično prilagođeno, ima puno radnih dijelova i zahtijeva puno testiranja. Ne želite da se voda slučajno prolije po vašim novim komponentama! Očekujte da ponesete bilo gdje više od 2 sata za vodeno hlađenje.

Slogging kroz upravljanje kabelom​

Upravljanje kabelom
Upravljanje kabelom


Ili ga stvarno mrzite ili je upravljanje kabelima najbolji dio izgradnje računala za vas. U svakom slučaju, vjerojatno će potrajati apsurdno dugo ako to učinite kako treba. Isplanirajte barem sat vremena da sredite različite kabele, provucite ih kroz kućište računala i pričvrstite ih. Također biste mogli iskoristiti ovo vrijeme za još jednom provjerite je li sve sigurno spojeno na matičnu ploču i napajanje.

Svatko ima svoje osobne preferencije kada je u pitanju upravljanje kabelima. Neki radije ulažu puno dodatnog vremena kako bi bili sigurni da izgleda savršeno, uz kabelske veze i čičak trake. Drugi se samo pobrinu da su kabeli osigurani i udaljeni s puta i čekaju dan. Ipak, ostavite sa strane najmanje 40 minuta za to čak i ako se držite osnovnih stvari.

Instalacija OS i drajvera​

Windows 10 izdanja
Windows 10 izdanja


Sjajan test dolazi nakon što sve instalirate i postavite monitor i druge periferne uređaje, što bi trebalo uzeti svih 5 minuta. Ako vaše računalo nije iskašljalo svoje prve smrtonosne napade, trebali biste vidjeti kako se BIOS pojavljuje.

Prije otprilike 15+ godina, instalacija Windows OS-a trajala je toliko dugo da ste mogli imati filmski maraton s prijateljima dok čekate. Sada, postavljanje sustava Windows traje svih 15 minuta. Možete izdvojiti oko još jedan sat max za instaliranje svih potrebnih upravljačkih programa za različite komponente.

Rješavanje problema i nedostajuće komponente produljuju vrijeme izrade​

Rješavanje problema i nedostajuće komponente produljuju vrijeme izrade
Rješavanje problema i nedostajuće komponente produljuju vrijeme izrade


Uz izuzetnu raznolikost kućišta i komponenti za računala, sve jednostavno nije napravljeno tako da se savršeno uklapa. Trebali ste već malo razmisliti o tome kada ste naručili svoje stvari, ali još uvijek postoji šansa da nešto ne stane kako treba na dan izrade. Vidio sam kako ljudi pronalaze kreativne načine ugradnje svojih komponenti kako bi se uklopile.

Tada uvijek postoji šansa da nešto jednostavno ne stane i da morate preurediti druge dijelove. Zaboravljanje nečega što nakon toga morate naručiti također je vrlo uobičajeno. To može produžiti vrijeme izrade za onoliko dugo koliko traje isporuka.

Povrh toga, rješavanje problema je sasvim druga stvar. Gdje bi se određene stvari trebale ubaciti nije uvijek jasno, nedostaje vam alat ili nešto malo, ali nije očito nije u redu i ne znate što je to. Kako god na kraju riješite problem, može potrajati puno vremena da ga shvatite, čak cijeli dan ili u najgorem slučaju čak i dulje.

Konačno, vrijeme je za testiranje​


Prvo uključivanje računala može biti nervozno, ali pravi test dolazi kada se uvjerite da sve radi kako treba. Ako nešto nije u redu, vaše računalo će vas vjerojatno vrlo brzo obavijestiti. Međutim, idealno bi bilo da još uvijek testirate svoj CPU, GPU i RAM kako biste bili sigurni da rade dobro. Ovaj korak ipak nije strogo nužan.

Postoji mnogo praktičnih alata koji vam mogu pomoći da testirate svoje komponente na stres. Radije koristim Prime95 za CPU, MemTest86 za RAM i FurMark ili MSI Afterburner za GPU. Provjerite jeste li razumjeli kako ti alati rade prije nego što počnete i pazite na svoje temperature. Ovisno o tome koliko ste temeljiti, ovaj korak može potrajati i do pola dana.

Gotovo? Jedva!​


Budimo iskreni, PC verzija nikada nije uistinu gotova. Vjerojatno ćete nešto nadograditi za godinu ili dvije. Možda ćete čak odlučiti ponoviti cijelu stvar za šest mjeseci jer vam se ne sviđa upravljanje kabelima. Ipak je to dio zabave!
 
Top Bottom