What's new

Welcome to aeech | Welcome My Forum

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Podržava li moja matična ploča SLI?

Hoca

Administrator
Staff member
Joined
Mar 17, 2024
Messages
595
Reaction score
0
Points
16
Čuvajte se trošenja novca na drugu grafičku karticu prije nego što provjerite podržava li je vaša postavka. Većina grafičkih kartica zahtijeva podršku za matičnu ploču SLI (ili CrossFire) raditi. Možete jednostavno provjeriti podržava li vaša matična ploča SLI tako da pogledate stranicu proizvoda na mreži ili pogledate ovaj opsežni popis matičnih ploča spremnih za SLI na Nvidijinoj web stranici.

Podržavaju li AMD matične ploče SLI?​


Unatoč tome što imaju vlastitu verziju nazvanu CrossFire, mnoge AMD matične ploče također podržavaju SLI. Primijetit ćete da sam tu koristio prošlo vrijeme jer je Nvidia manje-više napustila cijeli SLI koncept. Nvidia prestao je izdavati nove SLI profile vozača za grafičke kartice nakon siječnja 2021.

To znaci nove AMD grafičke kartice također neće nuditi podršku za SLI. Ipak, za entuzijaste s više GPU-ova postoji nešto srebro. Umjesto da se oslanjaju na podršku matične ploče, neki AAA igrice od sada će implementirati SLI podršku izvorno – kvaka je što ih je samo nekoliko.

Može li svaka matična ploča stati dvije ili više grafičkih kartica?​

Može li svaka matična ploča stati dvije ili više grafičkih kartica
Može li svaka matična ploča stati dvije ili više grafičkih kartica


Većina matičnih ploča podržava više od jednog GPU-a. Uglavnom ovisi o tome koliko PCIe x16 utori vaša matična ploča ima, jer ćete tamo uključiti svoje GPU-ove. Iako, imajte na umu da neke matične ploče imaju više dostupnih PCIe x16 utora od količine GPU-a koje mogu podržati.

Najbolje je pogledati stranicu proizvoda matične ploče na njoj web stranica proizvođačae. Trebao bi vam reći koliko grafičkih kartica može podržati.

Uzimate li u obzir 3-Way ili 4-Way SLI? Evo zašto to neće raditi​


Nekada su ljudi sa svojim postavkama radili razne zanimljive stvari, uključujući korištenje 3-smjerni (tri-SLI) pa čak 4-smjerni (quad-SLI) konfiguracije. To je značilo da su koristili konektor za most kako bi dodali treći i četvrti GPU na svoju matičnu ploču kako bi stvorili super opremu.

Problem je u tome što izgleda cool i vaši prijatelji će vam nedvojbeno biti zavidni, ova vrsta postavljanja vjerojatno neće povećati performanse. Najbolja korist koju ćete dobiti od ove vrste postavljanja je manje opterećenje za vaše GPU-ove jer će opterećenje biti raspoređeno među njima. Stoga je besmisleno ići ovim putem osim ako ne koristite 3 stara GPU-a koji ne mogu pojedinačno podnijeti vaše grafičko opterećenje.

Druga velika poteškoća ovdje je da, iako još uvijek tehnički možete dobiti 3-way ili 4-way SLI sa starijim hardverom, Nvidia ga je u potpunosti prestala podržavati. Tako ćete raditi i sa zastarjelim softverom. To nije najbolja opcija ako se sve uzme u obzir osim ako već imate stare dijelove i ne možete si priuštiti noviju GPU karticu i matičnu ploču.

Sada za posljednji čavao u lijes s više GPU-a — ovo je izuzetno složeno postaviti. Čak i ako uspijete sve pokrenuti, najvjerojatnije ćete naići na više prepreka nakon što pokrenete bilo koju igru. Ovaj stari komentar od Promita, bivši zaposlenik Nvidije, obasjava tmurno svjetlo o tome koliko su multi-GPU postavke često pokvarile igre tijekom procesa razvoja.

SLI zahtijeva podršku matične ploče za rad​


Prije nego što krenete i kupite još grafičkih kartica, imajte na umu da bi vaša matična ploča trebala podržavati SLI. Postoji nekoliko GPU kartica koje ne zahtijevaju podršku za matičnu ploču, kao što su dvostruke grafičke kartice (GeForce GTX 690 i GeForce GTX TITAN Z) od Nvidije. Matične ploče smatraju ih jednom jediničnom karticom jer zauzimaju isti PCIe x16 utor.

Kako provjeriti podržava li vaša matična ploča SLI​

Kako provjeriti podržava li vaša matična ploča SLI
Kako provjeriti podržava li vaša matična ploča SLI


Ako već imate matičnu ploču, možete samo označiti njezin okvir ili samu matičnu ploču. Iskoristimo ovo Fatalty Z170 Gaming K6 matična ploča kao primjer.

Ako pogledate popis logotipa na prednjoj strani kutije, vidjet ćete da jedan od njih kaže SLI. Sama matična ploča također ima naljepnicu sa SLI logom na sebi odmah pored PCIe x16 utora. Možda ćete morati malo zumirati da biste ih vidjeli.

Imate li na umu konkretan popis matičnih ploča? Tada je bolje da jednostavno provjerite njihove prodajne stranice ili stranice proizvoda za podršku za SLI. The stranicu proizvoda na web stranici proizvođača trebao bi navesti gotovo sve što biste željeli znati o matičnoj ploči, uključujući ima li SLI podršku.

Što učiniti ako vaša matična ploča ne podržava SLI​


Ako vaša matična ploča izvorno ne podržava SLI, bojim se da nemate sreće. Osim ako niste voljni kupiti onaj koji to želi. Istina je da je ovih dana daleko ekonomičnije kupiti samo jednu dobru grafičku karticu nego se ionako boriti s povezivanjem više manje moćnih GPU-ova.

Nekoliko ih je “hakova” obilaze internet koji tvrde da svoju matičnu ploču možete prevariti da podrži SLI. Ne bih preporučio da ih testirate i petljate s BIOS-om ili hardverom, osim ako stvarno znate što radite. Nažalost, umetanje dva GPU-a i jednostavno stavljanje bridge konektora na utore također neće raditi.
 
Top Bottom